Zenész szótár

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
 
 
A
 
Alder 
lásd éger
 
Archtop 
Domború fedlapos gitártest
 
Ash 
lásd kőris
 
Átmenő húrozás 
A húrok a test hátoldalán vannak rögzítve, így 'átmennek' a gitár testén.
 
Átmenő nyak 
Neck-through, neck-thru, átmenő nyak. A nyak folytatódik a testben is, ehhez ragasztják hozzá szárnyként a test további két darabját a lapgitároknál (solid body), illetve erre ragasztják rá a hát és fedlapot a félakusztikus (semi-acoustic) gitároknál (ES-335).
 
 
 
B
 
Backbeat
A felütések - általában nyolcad felütések - hangsúlyossá tétele. Már a 40-es években divatossá vált a bigbandeknél, majd a mai napig meghatározó a jazz, blues és ezekkel rokon zenei stílusokban.
 
Basswood
lásd hárs
 
Bigsby
Tremoló kar a nem átmenő húrozású hangszerekhez
 
Birch
lásd nyír
 
Bolt-on neck
Lásd csavarozott nyak. A gitár nyaka csavarokkal van rögzítve a gitár testéhez. A csavarokat időről időre ellenőrizni kell és utána kell húzni, enélkül romlik gitár hangja.
 
Booster
A jelszint erősítésére használt effekt.
 
Büdös hang
Egyik kedvencem, nótaénekestől hallottam. Hamis, rossz hangot jelent
 
Bund
lásd érintő
 
 
 
C        
 
Chorus
Jellegzetes hangú effekt, mely lágyítja, teltebbé teszi a hangzást. Működés: a hangolás(detune/depht) periodikus(rate/speed) változtatásának hozzákeverése(level/mix) az eredeti jelhez.
 
Crunch
Amikor egy csöves erősítőt csak egy kicsit torzítunk, 'kráncsos' lesz a sound...:
 
Csavarozott nyak
Bolt-on neck, csavarozott nyak. A gitár nyaka csavarokkal van rögzítve a gitár testéhez. A csavarokat időről időre ellenőrizni kell és utána kell húzni, enélkül romlik gitár hangja.
 
 
 
D          
 
Dió
Gitárkészítésnél használt fafajta
 
Distortion
Erősebb torzítást adó effekt, rock, metál stílusokban használatos többek között. lásd torzító
 
Doppler effektus
Amikor egy hangkeltő tárgy - autó, repülő - nagy sebességgel elhalad előttünk, a hangját hátulról mélyebbnek halljuk, mint amikor közelít felént. Ennek a jelenségnek a neve a Doppler-hatás, mely a hullám frekvenciájában és ezzel együtt hullámhosszában megjelenő változás.
 
 
 
E          
 
Effekt
A hangszerek által keltett jelet - gitár esetében a hangszedő által elektromos jelekké alakítva - módosítja a különféle hatások elérése érdekében. Vannak kis dobozok, rackek, multieffektek és ma már digitális effektek is számítógépen ill. rackekben. Főbb csoportjaik a torzítók, modulációs effektek (chorus, flanger, shifter), delayek, zengetők.
 
Éger
Népszerű anyaga a gitártesteknek. Sok Fender készült égerből.
 
Érintő
A gitár nyakán, a fogólapon található réz színű fém ötvözetek, melyek elé letéve ujjunkat szólaltajuk meg a hangokat
 
 
 
F         
 
 
Fedlap
A gitártest felső lapja, amin a húrok, pickupok és egyéb alkatrészek vannak
 
Fender
Híres amerikai gitárkészítő cég. Legismertebb gitártípusok: Stratocaster, Telecaster, Precision, Jazz bass.
 
Fenyő
Jazzgitárok fedlapjának minőségi anyaga
 
Fingerboard
Lásd fogólap
 
Flanger
Jellegzetes hangú effekt, mely egy elhúzó repülőre emlékeztet (doppler), mindezt periodikusan ismételve. Működés: a hang késésidejének(rate/speed) periodikus változtatása, visszacsatolása(reso) és hozzákeverése (level/mix/depth) az eredeti jelhez.
 
Floyd Rose Tremolo System
Egy tremoló kar rendszer, melynek segítségével nagy hangolásváltozás érhető el anélkül, hogy a húrok elhangolódnának.
 
Fogólap
A gitár nyakán található fa lap, melybe az érintőket illesztik. Legismertebb anyagok jávor (maple), rózsafa (rosewood), ebony (ebony)
 
Frazír
Hangsúlyozás. A halk és hangos hangok váltakozása jazz illetve jazz jellegű szólókban. A bebop és hardbop stílusirányzatokban kifejezetten erős a frazír, míg a cool és modernebb stílusokban visszafogottabb a hangsúlyozás.
 
Fret
lásd érintő
 
Fretboard
Lásd fogólap
 
 
 
 
G
 
Gibson
Híres amerikai gitárkészítő cég. Legismertebb gitártípusok: Les Paul, SG, Flying V, ES-335, ES-175, Explorer
 
 
 
H
 
Hangszedő
Az elektromos gitárok egy igen fontos kelléke, amely a hurok mechanikai rezgéseit elektromos jelekké alakítja. Ezáltal a jel tovább erősíthető, illetve módosítható különféle effektekkel.
 
Hárs
gitárkészítésnél használt alapanyag
 
Hi gain erősítő
Modern, nagy torzításra tervezett erősítő
 
High booster
A magas tartomány szintjének megnövelésére használt effekt
 
Humbucker
Két tekercses hangszedő gitárokhoz. Többek között a Gibson gitárok legtöbbjében található ez a típusú hangszedő. Hangja teltebb, sötétebb mint az egytekercses - single coil - hangszedőké
 
 
 
I         
 
Intonáció
Stílusra és egyénre egyaránt jellemző hangmegszólaltatás. Lényegében a kristálytiszta hangoktól való eltérés módját értjük ezalatt. A blues elképzelhetetlen a bluesos intonáció nélkül. Az intonáció nem igazán kottázható, ahogy a frazír sem. rá kell érezni. 
 
 
J          
 
Jávor
Népszerű alapanyag a gitárkészítésnél
 
 
 
K          
 
Kanda, kandázik, kandeszol
Jazz szleng, valaki nem a harmóniavázra játszik, kandázik. Nem kifejezetten rossz hangokról van szó, nem 'nyúl mellé' a zenész, de mégsincs együtt a zenekarral, kifejezetten az akkordok tekintetében.
 
Kőris
Az egyik legszebb hangú fa, minőségi gitárokat készítenek belőlük.
 
 
 
L          
 
Long scale
Hosszú menzúra
 
 
 
M
 
Mahagóni
Többek között a Gibson gitárok népszerű alapanyaga.
 
Mahogany
lásd mahagóni
 
Maple
lásd jávor
 
 
 
N         
 
Neck-through
Átmenő nyak. A nyak folytatódik a testben is, ehhez ragasztják hozzá szárnyként a test további két darabját a lapgitároknál (solid body), illetve erre ragasztják rá a hát és fedlapot a félakusztikus (semi-acoustic) gitároknál (ES-335).
 
Neck-thru
Átmenő nyak. A nyak folytatódik a testben is, ehhez ragasztják hozzá szárnyként a test további két darabját a lapgitároknál (solid body), illetve erre ragasztják rá a hát és fedlapot a félakusztikus (semi-acoustic) gitároknál (ES-335).
 
Nyárfa
Gitárkészítésnél használt alapanyag. Középkategóriás Fenderek népszerű alapanyaga.
 
Nyírfa
Gitárkészítésnél használt alapanyag, kevésbé népszerű.
 
 
 
O          
 
Overdrive
Szolídabb torzítást, túlvezérlést szimuláló effekt. lásd torzító
 
 
 
P          
 
Padlóeffekt
A gitárosok lába előtt lévő, játék közben lábbal kapcsolható kis dobozok, melyeket tetszés szerint lehet sorba rakni. Villanyvonatnak is szokták hívni a 'szakértők'.
 
Pick up
lásd hangszedő
 
Poplar
lásd nyárfa
 
 
 
Q         
 
Q factor
Equalizerekben a sávszélesség
 
 
 
R          
 
Ragasztott nyak
Set-in neck, ragasztott nyakú gitár. A gitár nyaka a testhez nem csavarokkal van rögzítve, hanem be van ragasztva 'mortise-and-tenon' technikával.
 
 
 
S          
 
Set-in neck
Lásd ragasztott nyak. Ragasztott nyakú gitár. A gitár nyaka a testhez nem csavarokkal van rögzítve, hanem be van ragasztva 'mortise-and-tenon' technikával.
 
Single coil
Egytekercses hangszedő, a Fender gitárok klasszikus hangszedője. Csilingelőbb, magasabb tónusú hangot ad, mint a humbucker hangszedő. lásd hangszedő
 
Spruce
lásd fenyő
 
Stenk
Nagyon jól játszik valaki, elsősorban a time és frazír tekintetében. 'stenkes ez a szóló', 'stenkesen játszik valaki'
 
Stompbox
lásd Padlóeffekt
 
Surf guitar
lásd Szörf gitár
 
Szörfgitár
Egy zenei stílust jelöl, mely más néven a surf music. Gitárcentrikus zene, kristálytiszta gitárhang jellemzi, rugós zengetővel, szalagos visszhanggal effektezve. A '60-as évek elején alakult ki, legismertebb képviselője Dick Dale. Rokon stílus a Twang guitarral.
 
 
 
T          
 
Time
A könnyűzenei egyik legfontosabb és legkevésbé definiálható fogalma. Bár a tempó pontos, a zenész mégsem hajszálpontosan a metronómmal megegyező időben szólaltatja meg a hangokat. Ez teszi élvezhetővé a zenét, ettől mozdul meg a hallgatóság lába. 'jó timeja van vkinek','jó a time'
 
Torzító
A zenei hang jellegzetes, élvezhető torzítását hivatott előállítani analóg illetve digitális módon. Az analóg effektek is több csoportra oszthatók, csöves torzítók, tranzisztoros torzítók. Az effekt/hatás erőssége szerint is megkülönböztetünk over drive és distortion típusokat.
 
Tremolo arm
lásd Tremoló kar
 
Tremoló bar
lásd Tremoló kar
 
Tremoló kar
Az elektromos gitárokon található kar, mely segítségével feszítjük vagy lazítjuk a húrokat az érdekesebb hangzások elérése végett.
 
Twang guitar
Egy zenei stílus, melynek kialakulása Duan Eddy nevéhez köthető a '60-as években. Hasonló hangzás mint a surf guitar, inkább Duan Eddy előadásmódja, soundja, és számai választják el a szörfgitár stílustól. Itt is a kristálytiszta hang dominál, egy dobozos Gretch gitár rugós zengetővel és vibrátó effekttel díszítve.
 
 
 
U          
 
Üveghang
Felhangok a húron. A legerősebb üveghangok az oktávnál, a VII. és V. bundoknál találhatók. Ha a kezünkkel csak érintjük a húrt, pontosan a bund felett., majd megpengetjük a másik kezünkkel, üveghangot hallunk. 
 
 
 
V          
 
Vibrato arm
lásd Tremoló kar
 
Vibrato bar
lásd Tremoló kar
 
 
 
 
W          
 
Walnut
lásd dió
 
Whammy bar
lásd Tremoló kar
 
 
 
X          >>vissza a lap tetejére<<
 
 
Y          >>vissza a lap tetejére<<
 
 
Z          
 
Zero tremolo
Az Ibanez cég által tovább fejlesztett Floyd rendszer, mely húrszakadás esetén is biztosítja a rendszer zéró pontba visszaállását, vagyis a hangtisztaságot. 
 
 
 
 
 
 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z