Zeneterápia és Relaxáció

Nem az orvosi értelemben vett terápiáról szeretnék mesélni, inkább a zenélés pozitív hatásairól, melyeket magam is érzek és élvezek nap mint nap.

 

Relaxáció

A napi rohanás után beülni a fotelba, betenni valami agymosó zenét és kikapcs, ez a passzív zenehallgatás. Nem rossz, de nem mindig hozza a várt eredményt. Próbáld ki az aktív zenélést. Egy kis idő és ráhangolódás után egy új dimenzió nyílik meg, az időtlenség dimenziója. A napi rohanás - ami ugye az időhiány miatt rohanás - után van jobb, mint az időtlenség? Beindul a jobb agyfélteke, játszod a kedvenceidet, vagy gyakorolsz és megszűnik a külvilág. Engem leginkább a meditációra emlékeztet ez az állapot..  

 

Hosszútávú koncentráció

Ennek hiánya bizony kortünet, a gyerekeknél jobban megfigyelhető probléma. A mai élet velejárója a számítógép, tablet, okostelefon és egyebek használata, amin folyamatosan futnak a kommunikációs programok. Skype, e-mail, SMS és társaik. Emellett a szokássá merevedett hírböngészési rituálé sem mellékes a kávézás vagy egyéb élvezetek mellett. Mi is a gond ezzel? Az agyadban egyre több folyamat halmozódik fel egyszerre és várja a folytatást. Sokszor másodpercek alatt több partnerrel kommunikálsz, miközben a munkádat is végzed. Észre sem veszed a függőséget, pedig ma már szinte minden ember az eszközök rabja. A probléma mindezzel az, hogy ha nincs semmi dolgod a készülékkel, akkor is kényszerít valami arra, hogy ellenőrizd a leveleket, üzeneteket, híreket és sorolhatnám. Így nem lehet semmi igazán értékes és maradandó dolgot létrehozni, sőt ezeket élvezni sem lehet. Mire ráhangolódnál egy részre, már jön is az üzenet. Persze a TV sem jobb, ott meg a reklám miatt nézhetetlen minden. Hogy fog a gyerek egy 2x45 perces felvételit megírni, ha (jó esetben) öt percenként a mobil után kotorászik az üres zsebében? Sejtheted. Hogyan fog valaki megtartani egy előadást, vezetni egy értekezletet, ha két percig sem tud egy dologra koncentrálni? Ezt is sejtheted, az "ő" hangok száma több lesz az egyéb hangokénál. A zenélés kifejezetten segíti a hosszú vagy legalább hosszabb távú koncentrálást. Feltéve, hogy kikapcsolod az összes zavaró tényezőt és elmélyedsz abban, amit csinálsz. Ha itt sikerül, más területen is menni fog. Nagyon fontosnak tartom a hosszú távú koncentrálási képesség megőrzését.

 

Kreativítás

A legtöbb zenekarban mi gitárosok vagyunk a motor. Jókat gitározunk, számokat írunk, szervezzük a bulikat és sok egyéb dolgot. Az énekes meg viszi az összes jó nőt, de ez nem ide tartozik...:) Állandóan keressük az új lehetőségeket, megoldásokat minden téren. Azt hiszem ez a mentalitás igen hasznos mostanában. Érezz rá és alkalmazd ezt a dinamikát más területeken is.

 

Improvizáció vagyis variációk sorozata egy szabályrendszeren belül

Ezzel el is árultam az improvizáció alapját. A szabályrendszer a zenei stílus, ritmika, harmóniasor. A variációk pedig a többségében már játszott, szerencsés és ritkább esetben új motívumok sorozata  Később az új válik a már játszottá és így lesz egyre jobb és jobb az improvizáció. A hétköznapi élet minden területén, szinte minden pillanatban improvizálok. Nem mindig jön és nem is kell új ötlet, de el kell tudni dönteni mikor mi jöjjön. Aki tud improvizálni, az esetek többségében jól jön ki a váratlan helyzetekből, folyamatában éli meg a dolgokat és egyből cselekvőképes, Aki nem, annak végig kell futtatni az összes esetet, ebből kiválasztani a megfelelőt és ekkor indulhat csak el a megoldás. Nem mindig van ennyi időd.

Nő a ruhásszekrény előtt, randira készül. Ruhát kell válsztani. Alkalom, hely adott, ruha adott. Hoppá, az viszont a szennyesben. Lemondom a randit? Nagyon elkések, de kimosom és az alkalomra  megfelelő ruhám lesz? Vagy gyorsan összeválogatok valamit valamivel és megoldom ahogy tudom?  

Minden gyerek tud improvizálni, játéknak hívjuk. Aztán ezt irtjuk ki belőlük elsőként. Alig tudom rávenni a felnőtteket, hogy improvizáljanak. Félnek mi lesz belőle, félnek az új megoldásoktól. A zene segítségével nagyon jól fejleszthető az improvizációs készség, amit meg kell tanulni alkalmazni az élet minden területén

 

Logika és rend

A zenében nagyon nagy rendnek kell lennie, különben semmit nem ér. Sok szálat kell kézben tartani és ezekkel folyamatosan játszani. A tudományos logika a következtetések, bizonyítások módszertana, a megfelelő végeredmény eléréséhez. Minden lépés átgondolt, következetes, logikus. A zenész nem így gondolkodik. Megtanulja a zeneelméletet, logikusan gyakorol, eddig tudományos a logika. Mikor előad, akkor viszont sok minden mondható egy improvizatív előadásra de az, hogy tudományos, az biztosan nem. (Vagy ha igen, akkor megfejtős zenének hívom)  A zenének lélekből kell jönnie, ott pedig egy elég nehezen megfogható rend és logika érvényesül. Sokan Isteni rendnek tartják, ihletett állapot, az biztos. Nem tudod gombnyomásra bekapcsolni, vagy jön, vagy nem. Érdemes kipróbálni, megvan-e benned ez az adottság. Szerintem mindenkiben megvan gyerekként, aztán minden ilyen jellegű képességet kiöl a tudományosság (nem a tudomány). Fantasztikus dolog egy ilyen kétségek, kételyek nélküli tudatállapotban alkotni nem csak a zene területén. Minden maradandó alkotás így születik, még akkor is, mikor a tudományos logikára épül. Az a bizonyos pillanat a lényeg, amikor jön a "hát persze"...:) Mi zenészek így használjuk a tudományos és a művészi/Isteni logikát és rendet. Próbáld ki, egy egyész életet meghatározó képességgé válhat.  A megfelelő pillanatban egyből megvan a megoldás és szinte biztos, hogy jó lesz. Aki nem hiszi, járjon utána...:)

 

Sikerélmény, sikerorientáltság

Divatos szó a sikerorientáltság manapság. A hétköznapi életben inkább a boldogságot keresem, nem a mindenben, minden pillanatban sikert. De az is tény, hogy mi zenészek bizony nem tudunk a siker nélkül élni. Azért csináljuk, hogy megismerjenek és elismerjenek minket akár egyénileg, akár zenekarostól. Hiszen nem magunknak játszunk a szinpadon, hanem a közönségnek. Ez a gondolkodásmód sok mindent helyrerak a fejedben. Ad egy fő célt. Megtanítja a feladatot részfeladatokra bontani, apróbb, reális célkitűzésekkel. Értékelni fogod az eredményt, hiszen nem kevés munkát fektettél bele. Magabiztosságot ad, van célod. A kötelességtudat is megjelenik, hiszen nem lenne jó mindezt elveszíteni. Még lehetne folytatni a sort természetesen. Az élet más területein is valahogy így kellene létezni, a személyes sikernek nagy a jelentősége manapság. A gitártanulás folyamán óráról órára lesz siker, néha kudarcélményed. A fő cél adott. Már csak alkalmazni kell máshol is ezt a folyamatot.

 

A gitártanulás túl azon, hogy egy remek szórakozás, sok olyan képességet és készséget is fejleszt, amire eddig nem is gondoltál.

Jelentkezni gitároktatásra itt lehet (kattints ide) 

 

Cikkek a témában:

Okosabb lesz a gyerek, ha zenélni tanul?

A zenetanulás kihat az agy fejlődésére

A zenetanulás hatása gyermekedre

Zenetanulás során sokat fejlődik az agy